Publieke raadpleging

Van 4 maart tot en met 4 april 2024 liep de publieke raadpleging. Gedurende 1 maand kon iedereen opmerkingen, suggesties of bezwaren formuleren. Er kwamen talrijke reacties binnen en de inspraak van eenieder werd goed ontvangen. De reacties werden verwerkt in de overwegingsnota die aangeeft hoe er met de opmerkingen en bezwaren zal worden omgegaan.

Infomoment viaduct E17

Vier infomomenten

De publieke raadpleging volgde op uitgebreide infomomenten voor de bewoners van Gent, Merelbeke-Melle, Destelbergen en Laarne. Tijdens deze bijeenkomsten stond het studieteam paraat om de alternatievenonderzoeksnota meer in detail toe te lichten. Dit gebeurde aan de hand van een video met algemene context, infopanelen over het gehele traject en meer specifiek voorbeelden van uitgewerkte scenario’s. Bovendien stond het team klaar om vragen van burgers te beantwoorden en bezorgdheden te capteren. In totaal kwamen gemiddeld 150 bewoners per infomoment langs.

  • Wil je de panelen van de infomarkten bekijken? Die kan je hier raadplegen.
  • Wil je het overzicht van de locatiealternatieven en hun varianten, die ook in de AON staan bekijken? Die kan je gebundeld hier raadplegen.

 

Overwegingsnota en geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota

Daaruit volgt de opmaak van een overwegingsdocument. In dit document worden de ontvangen adviezen en reacties uit de publieke raadpleging van de AON gebundeld en wordt aangegeven op welke manier hiermee wordt omgegaan. Op basis van de overwegingsnota wordt een geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota opgemaakt.

De overwegingsnota is, samen met de geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota en de richtlijnen van het team omgevingseffecten van Departement Omgeving, publiek beschikbaar vanaf eind 2024.

Geïntegreerd effectenonderzoek

Na de publicatie van de AON volgt het geïntegreerd effectenonderzoek.
In deze stap van het proces zal het onderzoeksteam samen met betrokken actoren, stakeholders en burgers de verschillende alternatieve scenario’s afwegen ten opzichte van elkaar. Dit zal gebeuren aan de hand van een wegingskader dat opgesteld wordt op basis van de algemeen geldende ambities die in de ambitienota werden vastgelegd.

Naar een voorkeursbesluit

Op basis van deze onderzoeksresultaten kan de Vlaamse Regering vervolgens een voorkeursbesluit nemen.