Nota’s en andere publicaties
Officiële nota’s en publicaties rond het complex project toekomst viaduct E17 Gentbrugge vind je op deze pagina. Met deze handige downloads duik je helemaal in het project!
De overwegingsnota omschrijft hoe we omgingen met de vele reacties en adviezen op de alternatievenonderzoeksnota (AON) na de publieke inspraak die liep van 4 maart t.e.m. 4 april 2024.
In bepaalde gevallen gaven deze ingediende opmerkingen aanleiding tot aanpassingen in de AON. De geactualiseerde AON is opgemaakt op basis van dit overwegingsdocument en op basis van afstemmingen met Team Omgevingseffecten. Deze geactualiseerde AON is, met andere woorden, het resultaat van de verwerking van alle inspraakreacties, adviezen en bijhorende opmerkingen.
Download de overwegingsnota
Download de geactualiseerde AON
Download de richtlijnen van Team Omgevingseffecten
In de alternatievenonderzoeksnota wordt een beschrijving gegeven van de doelstellingen en de geografische werkingssfeer van het complex project en de te onderzoeken alternatieven. Ook stelt de AON de reikwijdte van het geïntegreerde effectenonderzoek vast, met een beschrijving van de manier van het onderzoeken en het beoordelen van de alternatieven, steeds rekening houdend met het strategische niveau van dit onderzoek. Daarnaast komen in de AON de mogelijke alternatieve oplossingen voor de probleemstelling aan bod.
Een overzicht van 10 strategische locatiealternatieven met opties voor de ligging R4 en voor de ligging E17.
Op deze alternatieven zijn nog eens verschillende inrichtingsvarianten mogelijk. Al die opties worden zorgvuldig ten opzichte van elkaar afgewogen.
De ambities zijn in wezen een verfijning van de projectdoelstellingen uit de startbeslissing en vormen zo een mijlpaal in het proces. De ambities zijn opgebouwd rond drie thema’s: landschap, leefbaarheid en mobiliteit. De 9 ambities zijn het resultaat van onderzoek en overleg met ambtelijke actoren en met burgerbewegingen die tijdens ambtelijke werkgroepen en open ateliers hebben kunnen meedenken. Het zijn evenwaardige
en gedeelde ambities die maatschappelijk zo breed mogelijk worden gedragen. Alle aanvullingen en bedenkingen die werden gegeven zijn hierin verwerkt, voor zover ze relevant waren op het schaalniveau van het formuleren van ambities. De doorvertaling van opmerkingen en suggesties naar de voorliggende ambities zijn nooit een woordelijke weergave van wat aan bod kwam, maar zijn wel een weergave van hoofdstandpunten
en -argumenten die aan de werksessies aan bod kwamen. Dit ambitiedocument is de definitieve versie.
In de startbeslissing werden 4 concrete projectdoelstellingen bepaald. Die geven richting aan het onderzoek.
De Inzichtennota is het vierde boek in de vierdelige rapportering van de verkenningsfase van het complex project Viaduct Gentbrugge. Hierin is een jaar lang verkennend onderzoek gebundeld in drie synthetiserende hoofdstukken.
1. De probleemstelling
2. De project- en procesdoelstellingen
3. De onderzoeksperimeter als brede agenda
De hoofdstukken schetsen het reflectieveld en het traject waarlangs de toekomst van het viaduct Gentbrugge vorm zou kunnen krijgen. Samen tonen ze de agenda van het toekomstige complex project, ter voorbereiding van een startbeslissing door
de Vlaamse Regering. In dit document zullen dus geen oplossingen benoemd worden. Dit is immers de opgave van het onderzoek na de startbeslissing.
Dit boek wordt het best samen gelezen met boek 1 waarin de aanleiding, de opgave en de methode van de verkenningsfase is uitgeschreven.
‘Verkenningsscenario’s’ vormen het derde boek van de vierdelige rapportering van de verkenningsfase van het complex project viaduct Gentbrugge.
De onderzoeksmethode in dit deel steunt op het verkennen van scenario’s die inzichten genereren voor de projecten procesdoelstellingen van het complex project. De verkenningsscenario’s zijn noch ontwerpen, noch uitgebalanceerde
oplossingen. Het zijn infrastructurele oplossingsmogelijkheden of hypotheses om de verschillende verkeerskundige stromen en functies in het verkenningsgebied af te wikkelen.
Het doel van de verkenningsscenario’s is maximaal inzichten te vergaren voor de verschillende thema’s:
- mobiliteit
- leefbaarheid
- landschap
- financiële haalbaarheid
- belanghebbenden
Dit resulteert in bouwstenen per thema, namelijk de bepalende elementen van
de projectdoelstellingen. De bouwstenen worden vervolgens getest op enkele plekken en geanalyseerd op vlak van draagvlak, transitiekracht en mobilisatiekracht. De plekken zijn representatief voor het onderzoeksgebied en de verscheidenheid aan type locaties. Per plek, ter illustratie van een aantal verkenningsscenario’s, worden de bouwstenen toegepast. Dit laat toe deze scherp te stellen als basis voor de projectdoelstellingen.
Al deze zaken, van methode tot plekken, worden in opeenvolgende hoofdstukken behandeld. Het laatste hoofdstuk van dit document bestaat uit een bundeling van alle inzichten.
De Potentiescan, is het tweede boek van de vierdelige rapportering van de verkenningsfase van het Complex Project Viaduct Gentbrugge. Het is het resultaat van een analyse van relevante projecten, ambities, visies en opinies op basis van desktopwerk en bilaterale gesprekken.
Het document start met een korte toelichting van de gebruikte structuur voor de analyse: de verkenningsmatrix. Daarna volgt in het hoofdstuk ‘Inventaris’ een overzicht van de gebruikte documenten, gesprekken en gezamenlijke momenten.
Vervolgens wordt in het onderdeel ‘Thematische lezing’ ingegaan op de
inzichten die het materiaal opleverde per thema: mobiliteit & infrastructuur, ruimte & leefbaarheid, proces & belanghebbenden.
Tot slot toont het hoofdstuk ‘Taxonomie van inzichten’ de verbanden, die doorheen het studiemateriaal en de gesprekken zichtbaar werden.
Boek 1 vormt de inleiding tot de verkenningsfase en daarmee ook tot de rapporten die in deze fase tot stand kwamen.
We vatten dit document aan met het kader en de context waarbinnen het complex project zich situeert, om vervolgens in te gaan op de gekozen procesaanpak, de procedure complexe projecten. We staan stil bij de finaliteit van de verkenningsfase en de aanpak waarmee probleemstelling, projectdoelstellingen en een samenwerkingsstructuur voor het complex project tot stand kwamen.
Daarna gaan we in op de verschillende momenten waarop belanghebbenden met de opdrachtgevers en het studieteam in overleg gingen en hun reflecties deelden om te komen tot dit resultaat.
Tot slot verduidelijken we in het Lexicon enkele termen die doorheen de documenten geregeld terugkomen en vragen om enige verduidelijking voor wie voor het eerst in contact komt met de documenten.