FAQ toekomst E17, R4 en viaduct Gentbrugge
Een complex project roept vele vragen op. Hier vind je een antwoord op veelgestelde vragen.
De meest recente belangrijke mijlpaal in dit project is de publicatie van de AON (alternatievenonderzoeksnota) in april 2024.
Naar aanleiding van de bekendmaking van de AON ontving het studieteam 20 adviezen van betrokken instanties en meer dan 2.800 reacties van het brede publiek.
In de AON worden mogelijke oplossingen opgesomd. Ook wordt beschreven hoe zal worden onderzocht welke alternatieven haalbaar en wenselijk zijn. Er wordt nog géén keuze gemaakt over welke oplossingen de voorkeur krijgen. Deze keuze wordt pas gemaakt ná het uitgebreide onderzoek, dat opgestart is.
We ontvingen heel wat reacties en adviezen op de alternatievenonderzoeksnota (AON). Hoe we met deze reacties en adviezen zijn omgegaan is te lezen in de overwegingsnota en de geactualiseerde AON.
Beide documenten worden in de eerste helft van 2025 gepubliceerd. Personen die hun mailadres achterlieten worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
Tegelijk met het verwerken van de inspraak is ook de verdere studie al gestart. Er wordt onderzocht welke alternatieven de grootste slaagkans hebben en welke niet verder opgenomen moeten worden in het onderzoek. Zo zullen nog een beperkt aantal alternatieven over blijven. De resultaten van dit onderzoek worden vermoedelijk eind 2025 gepubliceerd. Hierover zal opnieuw een inspraakperiode worden georganiseerd.
De overblijvende alternatieven doorlopen daarna een gedetailleerd onderzoek.
Bij elke stap van het onderzoek wordt uitgebreid overlegd met een groot aantal betrokkenen. Denk aan actiegroepen, belanghebbenden, middenveldorganisaties, vertegenwoordigers van ambtelijke instanties en de lokale besturen. Het alternatief dat als beste uit de bus komt wordt overgehouden. Pas na goedkeuring van de Vlaamse Regering is dit alternatief definitief. Over deze beslissing wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. Dat zal pas voor eind 2026 of in 2027 zijn.
Van het uiteindelijk gekozen alternatief moet in een volgende fase nog een gedetailleerd ontwerp gemaakt worden. Ook hierbij zullen verschillende procedures gevolgd moeten worden. Pas in deze fase wordt onder andere de impact op perceelsniveau volledig duidelijk. De effectieve start van de werken wordt ten vroegste tussen 2030 en 2035 verwacht.
Het onderzoek naar de toekomst E17, R4 en viaduct Gentbrugge volgt de procedure complexe projecten en wordt geleid door De Werkvennootschap en het Departement Omgeving.
Grondig onderzoek en participatie
De procedure complexe projecten is een methode van de Vlaamse overheid om complexe infrastructuurprojecten te onderzoeken en eventueel uit te voeren. De doelstelling van de procedure is om projecten efficiënter en kwaliteitsvoller te organiseren. Dit vraagt meer dan enkel het oplossen van de verkeers- en bereikbaarheidsproblematiek. Het gaat het ook over de leefkwaliteit, de omgeving en de economie.
De procesaanpak van complexe projecten heeft ook op vlak van participatie een meerwaarde. Vanaf het begin worden alle belanghebbenden betrokken bij de wijze waarop het project tot stand komt.
Vier fases
De aanpak bestaat uit vier fasen: verkenningsfase, onderzoeksfase, uitwerkingsfase en uitvoeringsfase. De overgang van een fase gebeurt na een beslissing van de de Vlaamse Regering.
Waarom deze procedure?
De Vlaamse overheid zet met de procesaanpak voor complexe projecten in op de realisatie van projecten binnen een aanvaardbare termijn en met een zo maximaal mogelijk draagvlak.
Meer info op de website van Omgeving Vlaanderen.
De tussennota vormt een procedurele tussenstap tussen de geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota (AON) en het ontwerp voorkeursbesluit. Het is een openbaar document waarin staat beschreven:
- welke tracés we verder onderzoeken om de verkeersleefbaarheid in de gemeenten rond het viaduct E17 — Gentbrugge, Laarne, Merelbeke-Melle — te verbeteren en hoe het onderzoek zal gebeuren
- hoe en waarom we het onderzoek naar een mogelijke nieuwe ondergrondse weg verderzetten
- welk toekomstbeeld we voor ogen hebben voor de klimaatgordel.
Momenteel bevinden we ons in deze onderzoeksfase. De tussennota zal eind 2025 gepubliceerd worden.
We staan open voor feedback van alle betrokkenen. Tijdens de publieke raadpleging die liep van 4 maart tot en met 4 april 2024 ontvingen we talrijke reacties. Die werden zorgvuldig gelezen, geïnterpreteerd en verwerkt door het projectteam. De reacties werden daarna verwerkt in de AON.
Ondertussen gaat ook het onderzoek verder richting tussennota (zie hoger). Het eerstvolgende moment waarop je formeel feedback kan geven, is bij bekendmaking van de tussennota.
In de tussennota zijn de alternatieven en hun inrichtingsvarianten een eerste keer onderzocht. Op basis van dat gevoerde onderzoek en afweging wordt in de tussennota een eerste voorstel gedaan van
- welke alternatieven kansrijk zijn om verder mee te nemen in het gedetailleerde geïntegreerde onderzoek
- welke alternatieven of inrichtingsvarianten niet kansrijk zijn, en dus afvallen.
In het kader van de tussennota worden opnieuw brede publieksmomenten georganiseerd en kan iedereen reageren. Dat is gepland in het voorjaar van 2026 en duurt 60 dagen.
Na de tussennota volgt een nieuwe stap in het geïntegreerd onderzoek. De kansrijke alternatieven die overblijven na de tussennota worden verder onderzocht. Het volgende moment waarop je dan formeel feedback kan geven is tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp van het voorkeursbesluit. Tijdens dit openbaar onderzoek worden opnieuw brede publieksmomenten georganiseerd en kan iedereen reageren op het voorgestelde voorkeursbesluit.
Wil je precies weten wanneer de eerstvolgende participatiemomenten plaatsvinden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de link onderaan deze pagina.
De enige formele beslissing die in dit project reeds werd genomen is de startbeslissing. Deze beslissing werd door de Vlaamse Regering genomen op 9 juli 2021 op basis van de goedgekeurde project- en procesdoelstellingen. De startbeslissing drukt het engagement uit om het proces op te starten.
Sindsdien loopt de onderzoeksfase. In deze fase worden de mogelijke oplossingen voor de toekomst van het viaduct E17 Gentbrugge onderzocht. Deze onderzoeksfase zal afgerond worden met een nieuw beslismoment: het voorkeursbesluit. Daarin wordt de voorkeursoplossing vastgelegd.
Publieke raadpleging AON
Van 4 maart tot en met 4 april 2024 liep de publieke raadpleging ronde toekomst E17, R4 en viaduct Gentbrugge. Alle reacties werden verwerkt in de alternatievenonderzoeksnota (AON). Die kan je hier raadplegen.